header photo

Hispaania on vaese mehe Barcelona

Hispaania koondise juhendaja Vicente del Bosque on mängijate soovi rünnakule tormata vaos hoidnud. Foto: Siim Semiskar/ERR Sport

Kui üks koondis võtab ühest klubist nii palju mängijaid nagu teeb seda Hispaania koondis, siis on paratamatu, et koos mängijatega on paratamatult tark kaasa võtta ka selle klubi mängustiil, kuid Hispaania koondise puhul on midagi maha jäänud.

Kui palju kordu olen ma lugenud viimastel nädalatel, kuidas üks või teine vastane kiidab hispaanlasi, kuidas nad on kõige paremad ja kõige raskemini alistatav vastane. See tundub olevat tõsi, kuid vähemalt minule tundub, et erinevalt väikesest Tšiilist ja Paraguay’st on paljud suuremad tiimid otsustanud Hispaaniale juba enne mängu valget lippu lehvitada. Oli näha viimases grupifaasi mängus (Tšiili) ning veerandfinaalis (Paraguay), kuidas vastane otsustas Hispaania nende enda mängus ette võtta ja kõrgelt suruda.

Ma arvan, et ei eksi, kui ütlen, et Hispaania mängijad ja fännid olid kohati päris hirmul, et nüüd võib kõik lõppeda. Samamoodi lükkas Inter välja Barcelona, kui esimeses mängus Barcelona nende enda stiiliga ette võeti ja kolm väravat löödi, mille järel lasti hispaanlastel selle tavalise palliveeretamise juurde minna.

Miks Portugal ja Saksamaa seda sama ei suutnud teha? Ehk ei läinud hispaanlased mängima selle mõttega, et mäng on juba võidetud, kuid siiski usun, et Portugal ja Saksamaa oleks parema taktikalise valiku korral suurema vaatemängu suutnud pakkuda. Jalgpallimaailmas on viimastel aastatel seoses Barca ja Hispaaniaga tekkinud selline mõtlemine, et las nad söödavad seda palli seal keskväljal, aga kiputakse unustama, et enne sügavale kaitsesse istumist on vaja ka värav lüüa. Lõpuks söödavad nad oma vastase nii surnuks, et kui vaja, ei ole oponendil enam jõudu ründamiseks.

See Hispaania mängijategeneratsioon (ja uued, kes peale on tulemas) on imelisel tehnilisel tasemel ning väikesed Pürenee poolsaare mängijad on täiel rinnal kasu lõikamas FIFA viimasel aastakümnel-kahel võetud suunast, et talendikaid mängijaid väljakul kaitsta ja rohkem vigu vilistada.

Aga nüüd minu võrdluse “Hispaania on vaese mehe Barca” juurde…

Hispaania mängib sama stiili, mis Barca. Seda stiili on Pürenee poolsaarel kutsutud nn “tiki-taka taktikaks”. Kas ma olen liiga julge, kui ütlen, et Hispaania esituses on see peapeale pööratud Catenaccio? Taktikaliselt on tegu tõelise innovatsiooniga ning ma pean ütlema, et oma olemuselt on see briljantne, aga olen ma ainus, kes on Hispaania mänge ülimalt igavaks pidanud? Hispaania eesmärk ei tundu olevat väravate löömine, vaid vastase surnuks söötmine ja siis ühel hetkel nõelamine. Kui vastane laseb Hispaanial oma mängu mängida, siis ollakse lõpuks kümne mehega kaitses, jalad palli järele jooksmisest kanged.

Võib ju öelda, et vastased ei lase Hispaanial rünnata, aga reaalsuses olen vähemalt mina korduvalt näinud, et kui Hispaania mängijad tahavad väravaolukordi luua, siis nad seda ka suudavad, kuid seda kiputakse tegema väga lühikestel ajaperioodidel, kuni pall jälle keskväljal ühe küljejoone juurest teise juurde hakkab veerema. Kipun arvama, et Hispaania ei soovigi väga sinna vastaste värava alla pugeda, sest siis tekib oht, et vastane saab kontraid, nagu sai Šveits, ja oleme ausad, kiirus pole enamuste hispaanlaste tugevaim külg.

Barca tahab kogu aeg rünnata ning eks neil on ka paar lisaelementi, või õigemini üks suur lisaelement, mis selle taktika veelgi briljantsemaks muudab. Hispaanial seda X-faktorit pole ning seetõttu mängivad nad nagu nad mängivad ja mina julgeks tuua paralleele Catenaccio ja Tiki Taka Taktika vahel. Üks tapab mängu sellega, et ei anna vastastele absoluutselt ruumi ning teine sellega, et ei anna vastastele palli.

Loodan igatahes, et Holland ei tee sama viga, mida tegid Saksamaa ja Portugal ning mängivad pühapäeva õhtul veidi julgemalt, et hispaanlased ei saaks tund aega palli veeretada ning teise poolaja 60. ja 70. minuti vahel 1:0 juhtima minna. Ehk annab Wesley Sneijder oma juhendajale Bert van Marwijkile portugallase Jose Mourinho telefoninumbri…

12 vastust postitusele: “Hispaania on vaese mehe Barcelona”

 • youneezy ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:02

  Sa võid oma arvamustega ka tead kuhu minna, kui sulle Hispaania jalgpall ei meeldi, siis hoia oma suu parem kinni

 • Karl ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:15

  Mõtetu ila, mis siin oli. Tõesti võid minna sinna musta auku, kuhu päike ei paista.

 • Tanel ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:17

  Tundub, et Hispaania fännidel on kriitika vastuvõtmine valus.

 • jaanus allas ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:26

  selle mängu nimi on TIKI TAKA mitte mingii Tiki-Taktika. see tähendab hispaania keeles “”puude, puude” eestlastele see v-o tõesti eriti ei meeldi, kuna oleme harjunud vaatama vaid inglise liigat ning pika palli tagumist ning palli järgi lidumist. minu arust aga tiki-taka jalgpall on vapustavalt ilus vaadata

 • Artur Reila ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:29

  Mida hekki tutilaperdis sa ajad?

  Mis mõttes oleme ausad, et kiirus pole hispaanlaste tugevaim külg.
  Aeglased on ainult Alonso ja Pique. Teised mängijad on kiired või tugevad keskmikud kiiruses.
  Palun lõpeta selle virtsa tootmine,

  Aitäh!

 • lorenzo ütleb:
  9. juuli 2010 kell 21:36

  Kriitika on normaalne. Eks Hispaania viga ongi, et tahetakse Barca-stiilis mängida, kuid ründeliin pole päris samal tasemel. Esiteks pole meest, kes vahest asja üksi ette võtaks. Nagu seda Barcas teeb Messi.
  Mis aga finaali puudutab, siis arvan isiklikult et Hispaania osalusega finaal peeti poolfinaalis sakslastega ära. Hollandlased pole hispaanlastele niivõrd ohtlikud oma kaitsetegevuses ja distsiplineerituses kui seda on Saksamaa. Piltlikult öeldes on Holland vaese mehe Hispaania.
  Aga eks finaal näita kes keda.

 • davinson ütleb:
  9. juuli 2010 kell 23:20

  Maitse asi, selles mõttes olen päri, et mängud on igavad olnud Hispaania poolelt. Põnev oli esimene mäng ja seda ka Šveitsi pärast, kes ühe ära kobistas ja põnevus seisnes selles, et kas Hispaania nüüd viigistab või päästavad vastast latid ja postid. Põnev oli ka Tšiiliga esimene poolaeg ja seda ka suuresti Tšiilile. Ülejäänud mängud on olnud selline hall mass, ei paku pinget vaadata palli üksteisele söötmist ja keskvälja pusimist ning siis ühte väravat vormistuseks. Kui Brasiilia siin hakkas 1:0 vahepeal Dungaga võitma siis kritiseerisid kõik, aga kui Hispaania võidab (ja võitis ka nii eelmise EM-i), siis kõik kiidavad ja toonitavad söödumängu. Barcaga ei anna tegelt tõesti võrrelda, sest Barca lööb ka sitaks väravaid, aga aru ju saadav, sest seal lõid neid Ronnie ja Etoo ja nüüd Messi ja ka Ibra.

 • lambimees ütleb:
  9. juuli 2010 kell 23:25

  Ausaltöeldes olen enamvähem Taneliga nõus, Hispaania mängustiil jääb Totaalsele jalgpallile ikka kõvasti alla ja neid lühikesi sööte seal keskväljal vaadata pole just suurim elamus.

 • pohlak ütleb:
  9. juuli 2010 kell 23:49

  Tahaks vaielda. Tahaks vaielda selles osas, et ainukesed aeglased on Alonso ja Pique. Alonso on siiski kahekordne maailmameister ja Pique jooksis hispaania liigas ära kelle? CRISTIANO RONALDO!!

 • suslik ütleb:
  10. juuli 2010 kell 00:14

  Hispaania mäng on surmigav, kirjutan alla.

 • Tanel ütleb:
  10. juuli 2010 kell 13:16

  Parandasin selle Tiki-Taka asja ära.

 • ERIK ütleb:
  15. juuli 2010 kell 11:36

  Minu meelest on hispaania mängustiil ilus mite nagu itaalia lööb värava ära ja siis võib teleka kinni panna hispaania ei mängi pikade söötudega mis mõtet neil seda mängida kui nendel ei ole pikka ründajat kes nende peale läheks

 

Lisa kommentaar

Autor

 • Tanel Tursk Tanel Tursk
  Olen Soccernet.ee seltskonna üks pikemaajalisi liikmeid ja praegune välismaa toimetaja. Minu peamine huvi on Itaalia jalgpall, kuid olen loomulikult kursis nii Eestis kui ka mujal välismaal toimuvaga.

Autori postitused

Teema postitused