header photo

Andre Villas-Boas – Mourinho õpipoisi tõus

Foto: coisasdogolias.blogspot.com

Foto: coisasdogolias.blogspot.com

Porto on lõpuks Andre Villas-Boase näol leidnud mehe, kes on võimeline tiimi samale tasemele viima, kui seda tegi 2004. aastal lahkunud Jose Mourinho, aga see pole mingi üllatus, sest Villas-Boast võib pidada Mourinho enda õpipoisiks.

Andre Villas-Boas on hetkel jalgpallimaailma üks tõusvaid tähti ning pole kahtlustki, et Euroopa gigandid ei viida kaua aega talle võimaluse andmisega.

Sarnaselt Mourinhole, kellega koos Villas-Boas aastaid töötas, on ta mees eikuskilt. Mängijakarjääri kõigest 33-aastasel Villas-Boasel polnud, kuid tunamullu alanud peatreenerikarjäär on seni olnud suur kordaminek.

Esimesed sammud treenerikarjääris

Portos sündinud Villas-Boast ei saanud jalgpallurina asja, kuid tema kirg mängu vastu oli vaatamata sellele väga suur ning tema esimene lähim kokkupuude tippjalgpalliga oli 1994. aastal, kui ta tollal Porto treeneriks palgatud Bobby Robsoniga kohtus.

2004. aastal tehtud intervjuus The Independentiga meenutas Villas-Boas seda aega: “Kui härra Bobby Robson 1994. aastal Portosse tuli, kolis ta minu hoonesse. Ma olin väike poiss, aga kuna ma olin jalgpallist nii huvitatud, läksin ma tema korterisse, et temaga kohtuda. Talle meeldis minu kirg nii, et ta aitas mul Lilleshalis jalgpalliliidu treenerilitsentsi saada.”

“Lisaks ta aitas mul Largsis saada kvalifikatsiooni Šotimaal ning veeta veidi aega Ipswichis koos George Burley’ga (Ipswichi tollaaegne treener – toim.), et näha tiimi treenimas. Ma alustasin Lilleshalis väga noorelt. Tegelikult poleks ma tohtinud seal ollagi, sest seaduse järgi ei tohi alaealine litsentsi saada (Villas-Boas oli siis vaid 17-aastane – toim.), aga Bobby Robson aitas mul läbi Charles Hughesi UEFA C-kategooria litentsi saada,” meenutas Villas-Boas, kes töötas teismelisena ka Porto talendiotsijana, avaldades klubi mängijatele ja treeneritele muljet oma analüüsivõimega.

Tänu Robsonile veetis Villas-Boas pika perioodi Inglismaal ja proovis pärast seda korraks kätt peatreeneritöös, kuid seda väga eksootilises kohas. 2000. aastast juhtis ta Briti Neitsisaarte koondist, aga lahkus sealt pärast 2002. aasta MM-valikturniiri, naastes Portosse. Portos hakkas ta juhendama alla 19-aastaste meeskonda.

Koostöö Jose Mourinhoga

Tema töö noortemeeskonnaga ei olnud eriti pikk, sest 2002. aastal asus Porto treeneriks Jose Mourinho ning see aitas ka Villas-Boasel oma karjääris edasiminekut teha. Kaks meest olid tutvunud samal ajal, kui Robson Portot juhendas, sest Mourinho töötas inglase abilisena.

Mourinho võttis peatreeneriks saades Villas-Boasega üsna kiirelt kontakti ja pakkus talle tööd esindusmeeskonna juures. Mourinho tahtis, et Villas-Boas hakkaks jälgima Porto vastaseid ning noor mees tegi oma tööd suure innuga – tihti veetis ta mitmeid päevi, et pakkuda mängijatele ja treeneritele kogu vajalikku infot, mida võis mänguks vaja minna.

Tema suure abiga saavutas Porto enneolematuid tulemusi ning 2003. aasta UEFA Karikasarja, Portugali liiga ja Portugali karika tiitlile järgnes 2004. aastal Meistrite liiga ja järjekordne Portugali liiga tiitel, misjärel ta koos Mourinhoga Inglismaale Chelseasse läks.

Seal pidi Villas-Boas oma tööd enneolematult detailselt tegema. Mourinho andis talle lisaks vastaste kohtumiste jälgimisele ülesandeks valmistada DVD-d kõikidest oponentide mängijatest. Neid videoid pidid Chelsea mängijad vaatama, et teada enda vastas oleva mehe tugevusi, nõrkusi ja kalduvusi.

Kui Mourinho 2008. aastal Interiga liitus, tegi sama ka Villas-Boas, kuid ta jäi sinna vaid üheks aastaks, alustades 2009. aastal jahti oma esimesele töökohale klubi peatreenerina.

Kiire tõus treenerina

Tema võimalus avanes üsna kähku ja 2008. aasta oktoobris, kui ta oli veel 31-aastane, otsustas raskustes Portugali meistriliiga klubi Academia ta palgata. Villas-Boase sõnul aitas just koostöö Mourinhoga tal töökoha saada, kuid pärast seda on ta juba täiesti üksi oma mainet kujundanud.

Academia, kes oli liigas esimesest kaheksast mängust kogunud vaid kolm punkti, pidi võtma suuri riske, et hooajast midagi päästa, ja Villas-Boasele töökoha andmine just seda oli. Risk tasus ära, kui Villas-Boase juhendamisel varem kindlana näinud väljalangemise asemel tabelis 11. kohale tõusti ning peaaegu ka Portugali karikasarjas finaali jõuti, kui poolfinaalis Porto vastu kuni viimaste minutiteni võimalust omati.

Villas-Boasel avanes aga sel suvel elu võimalus, kui Porto otsustas vallandada oma peatreeneri Jesualdo Ferreira, kes oli aastatel 2007-2009 võitnud kolm järjestikust liigatiitlit, et Villas-Boas nad raskustest välja tooks ning pärast katastroofilist eelmist hooaega on Porto vaatamata kahe staarmängija Bruno Alvese ja Raul Meirelesi müügile paistmas välja nagu see meeskond, mida juhendas mitme aasta eest Mourinho.

Villas-Boas pole Porto treenerina veel ühtegi mängu kaotanud. Portugali liigas edestatakse tiitlikaitsjat Benficat juba kaheksa silmaga, 14 liigamängust on kaotatud punkte vaid kahes viigiga lõppenud kohtumises ning Euroopa liigas grupifaasis jäi nende saagiks viis võitu ja üks viik.

Tema muljetavaldavaim mäng oli kahtlemata lahing Benfica endaga, kus Lissaboni tiim skooriga 5:0 purustati. Pärast mängu näitas Villas-Boas ka veidi Mourinholikku käitumist, kui ta avalikustas, kuidas ja miks Porto oma vastase niimoodi häbisse jättis.

Sarnasusi on kahe mehe vahel veelgi, kuid Villas-Boas on oma “õpetajast” siiski mitmes aspektis erinev. Paljude meelest ei ole ta nii karismaatiline ning hea motivaator nagu Mourinho, kuid tema enesekindlus ja tehtav töö paistab olevat vähemalt samal tasemel.

Villas-Boase tiimide mäng on sarnaselt Mourinho Porto, Chelsea ja Interi tiimidele ehitatud üles 4-3-3 süsteemile, kuid nii Academia kui ka Porto on eelkõige silma paistnud särava ründemänguga, kuigi ka kaitseliinid on mõlemal tiimil olnud väga kindlad.

Euroopa gigandid juba ukse taga reas

Tema kiire tõus pole mujal Euroopas märkamatuks jäänud ning hirmus, et ta mõne suurema klubi poolt endale krabatakse, pikendas Porto hiljuti tema lepingut ühe aasta võrra 2012/2013 hooaja lõpuni.

Kui Villas-Boas soovinuks, oleks tal väidetavalt avanenud võimalus Interi meeskond üle võtta, sest Mourinho soovitas klubi direktoritel uurida Villas-Boase palkamise võimalikkust, kui Rafa Benitez meeskonna sügavasse kriisi oli viinud. Kuigi see lugu välismaa meedias suurt kajastust ei leidnud, oli Footballpress.net siseallikate andmeil Inter novembrikuus tõesti Portoga kontakti võtnud, kuid klubi ei ole hetkel huvitatud treeneritalendi loovutamisest.

Inter on väidetavalt siiski temaga kontakti hoidmas, lootuses ta tulevikus endale saada, kui hiljuti palgatud Leonardo peaks sarnaselt Benitezile ebaõnnestuma.

Itaalia klubi pole siiski enam kaugeltki ainuke, kes teda endale sooviks, sest aina suuremaks muutuvad jutud Liverpooli huvist noore juhendaja vastu. Paistab, et nende praegune treener Roy Hodgson peab hooaja järel klubist lahkuma ning Villas-Boas on tema väljavahetamise korral esimeste nimede seas, keda Liverpool saada püüab.

Liverpooli uus omanik Fenway Sports Group ei ole sellisele riskile võõras – 2002. aastal palkasid nad pesapallitiimi Boston Red Sox üldjuhiks 28-aastase Theo Epsteini, millele järgnenud perioodi jooksul võideti kaks pesapallimaailma ihaldatuimat World Series tiitlit.

Kui vaadata Villas-Boase mõju laiemalt, siis on ehk jalgpallimaailma tõesti tabamas muutus, mille tulemusena hakkab esile kerkima järjest rohkem juhendajaid, kes ei oma erinevatel põhjustel arvestatavat mängijakarjääri ning on juba varasest east pühendunud hoopis sellele, et teha treeneritööd, nähes asju veidi teistsuguse pilguga kui endised mängijad.

Allikad:

http://www.theoffside.com/world-football/is-andre-villas-boas-about-to-take-over-the-world.html
http://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/crucial-role-of-boy-scout-who-is-mourinhos-eyes-and-ears-552798.html
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704380504575530111481441870.html
http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-1336446/Look-Fergie–Andre-Villas-Boas-Jose-Mourinho-Mark-II-steering-Porto-unbeaten-start.html
http://www.bbc.co.uk/blogs/philminshull/2010/12/villas-boas_makes_porto_the_to.html
http://www.tribalfootball.com/articles/porto-rookie-coach-andre-villas-boas-surprise-liverpool-candidate-1356581
http://www.insidefutbol.com/2010/12/29/andre-villas-boas-inks-contract-extension-with-fc-porto/34715/
http://www.footballpress.net/?action=read&idsel=73174

6 vastust postitusele: “Andre Villas-Boas – Mourinho õpipoisi tõus”

 • jalgpall ütleb:
  3. jaan. 2011 kell 00:20

  täna muide Porto kaotas 1-2 league cupis nacionalile. Nii et 1.kaotus siis .

 • Elvis ütleb:
  3. jaan. 2011 kell 00:28

  Tavaliselt mul pole viitsimist lugeda mingeid artikleid ja muid asju aga see oli küll päris huvitav ja lugesin ilusti ära kõik. 🙂 Loodetavasti läheb tal sama hästi siis kui Mourinhol või isegi paremini. Ise olen muidu üsna suur Mourinho ja Reali fan. 🙂

 • Tanel ütleb:
  3. jaan. 2011 kell 00:30

  Nojah… äkki sai Villas-Boas ära sõnutud nüüd. 😀

 • lorenzo ütleb:
  3. jaan. 2011 kell 00:34

  samas Portol olid platsil ka palju noori. Madeiralased tulid aga täiskoosseisus.
  Porto edu taga on hetkel Hulk ja Falcao, kes moodustavad hetkel ühe ohtlikuima ründeduo jalgpallimaailmas. ja kui nüüd lisada sinna veel keskväljavõluri Moutinho, keda toetab samuti hiilgavas vormis olev Ruben Micael, kaitses on sellised mehed nagu Otamendi ja Alvaro Pereira ning lõpuks väravas Helton, siis selline kooslus on väga hästi toimiv. Porto puhul ongi edu võtmeks targalt komplekteeritud meeskond.

 • aron8888 ütleb:
  3. jaan. 2011 kell 00:47

  lorenzo hea post ja tanel hea artikkel, aitäh!

 • blablabla ütleb:
  5. jaan. 2011 kell 21:02

  hea töö, Tanel.

 

Lisa kommentaar

Autor

 • Tanel Tursk Tanel Tursk
  Olen Soccernet.ee seltskonna üks pikemaajalisi liikmeid ja praegune välismaa toimetaja. Minu peamine huvi on Itaalia jalgpall, kuid olen loomulikult kursis nii Eestis kui ka mujal välismaal toimuvaga.

Autori postitused

Teema postitused