header photo

Madal piletihind – katastroof tõelisele fännile?

Foto: Gertrud Alatare

Olin juba kümnest Piletilevi järjekorras, et osta ära kolm Iirimaa mängu piletit. Väikese üllatusena oli juba siis ees korralik järjekord, millele ei aidanud kaasa fakt, et kahest müüjakohast oli vaid üks täidetud. Tagantjärgi mõeldes oleks pidanud ka veidi parema eeltöö tegema ja mitte just Viru Keskusesse neid ostma minema.

Liikudes umbes meeter iga paari minutiga, jõudsin lõpuks kassa lähedale, kus oli antud hetkel saadaval vaid kaks täiesti erinevates kohtades piletit, mille ma ka ära võtsin, et üks tavahinnaga mõnele Eesti fännile edasi anda, sest teine soovija ei tahtnud eraldi kohas istuda.

Siin võib kahtluse alla seada Eesti Jalgpalli Liidu otsuse hoida tähtsa mängu piletihind madalal. Kindlasti on see fännidele odav ning mingis mõttes positiivne, aga kahjuks mängib Eesti koondis staadionil, mis mahutab veidi üle 10 000 inimese ja on selge, et reaalsuses on huvi piletite vastu kahekordne kui mitte suurem.

Ise oleksin meeleldi olnud nõus välja käima probleemideta 30-40 eurot, isegi rohkem, aga nüüd seisame silmitsi olukorraga, kus spekulandid ostsid hulganisti pileteid ja müüvad neid hiigelhindade ja -kasumitega, mis võinuks parem Eesti jalgpalli kukrusse minna. Läbimõtlemata otsus meie liidu juhtide poolt ja fakt on see, et paljud fännid, kes on Eesti koondist nii heas kui halvas toetanud, jäävad kas tribüünidelt eemale, kuna nende asemel on nn. võitjate vagunisse hüppajad, või peavad välja käima kirvehinda, mis on ilmselt suurem kui see 30-40 eurot, mis ma välja pakkusin.

Lisaks võib juba oodata olukorda, kus eestlaste vahel on hulganisti Iirimaa fänne. Müüdi ka otse minu ees maha umbes kuus piletit ühele kiilaspäisele iirlasele ning vaatamata minu noomitustele ei otsustanud Piletilevi proua temalt passi küsida, öeldes, et neile pole jagatud infot nagu iirlased ei võiks meie sektorites istuda. Samamoodi võib eeldada, et piletite pealt raha teenida soovivad inimesed eelistavad müüa iirlastele, kes käivad välja summasid, mis ulatuvad 10 pileti puhul vähemalt Eesti keskmise kuupalgani.

Tegelesin ka ise edasimüügiga, andes kohapeal ühe oma piletitest 15 euroga ära ja võttes 0,68 senti kasumit. Üks, kes tuli seda minult küsima, oli inglise keelt rääkinud poiss, kellele ma ütlesin viisakalt, et ta ei ole eestlane. Õnneks soovis ka üks eestlane pääset endale saada.

Soovitan EJL-il tulevikuks õppida, et sellistel mängudel peaks piletihinnad kõrged olema, et hoida staadion võimalikult tulihingeliste fännide keskne ja lisaks vältida seda, et mustal turul teenitakse piletitega ulmesummasid. Ja olen kahe käega poolt Iirimaa fännide staadionile mittelubamisele Eesti fännide seas.

10 vastust postitusele: “Madal piletihind – katastroof tõelisele fännile?”

 • Rando ütleb:
  17. okt. 2011 kell 13:26

  Nii mõnigi spekulant juba tegutseb(delfis,postimehes,õhtulehes) nt. Delfis müüd üks neist tegelastest 150 euroga 3 piletit. Väga kurb on see seis…

 • Jasper ütleb:
  17. okt. 2011 kell 13:30

  “Madal piletihind – katastroof tõelisele fännile?” – Katastroof oleks kõrge hind. Edasi ei viitsinudki lugeda.

 • Indrek ütleb:
  17. okt. 2011 kell 15:14

  Kui pilet oleks 30-40 € siis istuksid ainult iirlastega seal 😀

 • Teadja ütleb:
  17. okt. 2011 kell 17:18

  Mitte, et targutaks. Kuid mainsin üsna esireas istujana, et asi on ju jama, kui playoffile, kui üliolulisele mängule ((lisaks on meedia üsna korralikult mulli suuremaks ajanud) tegelikult, peaks iga liigamäng selline mull olema) antakse sama hinnaklassiga pileteid, kui grupifaasile. Õelad kaaskommentaatorid, tulid mind kui maaslamajat lömitama, et kuramuse 30 euri, kust raha võetakse jne.. Nüüd istugi kodus või pubis televiisori ees, kallis kaaskommentaator.

 • elx ütleb:
  17. okt. 2011 kell 17:24

  Usun et kallima hinna juures oleks neid va Iiri laike seal tribüünil veel rohkem.

 • Erki ütleb:
  17. okt. 2011 kell 17:48

  Tegelikult läksid ju enamus pileteid siiski jalgpallisõpradele, sest broneeringuid said teha ju jalgpalliklubid ehk siis piletid läksid otseselt jalgpalliga kokkupuutuvad inimesed.

  Tõeline fänn, kes ei ole ühegi klubiga seotud, peaks olema jalgpallihaigla liige ehk jällegi ei oleks probleemi olnud.

  Küsimus, et kui sa ei ole mõne jalgpalliklubiga või jalgpallihaiglaga seotud, siis kui tõsine fänn sa oled?

 • Teadja ütleb:
  17. okt. 2011 kell 17:56

  Natuke rohkem kannatust ja läbimõtlemist sellise üliolulise piletimüügiga. Väheke ennetustööd teinud, kuidas piletitemüüki korraldada, piletitega tegelevatel spetsialistidel lasknud välja kalkuleerida, mis on adekvaatne piletihind, mille inimesed on nõus välja käima. Lisadena muidugi transpordi korraldus kaugematest Eesti otsadest. Plus nädal kaks enne Eestis toimuvat mängu korraldama kõikvõimalikke üritusi, et hetke olukorda võimalikult kasulikult Eesti jalgpallile ära kasutada.

 • Sid ütleb:
  17. okt. 2011 kell 20:07

  Erki ütles:
  “Küsimus, et kui sa ei ole mõne jalgpalliklubiga või jalgpallihaiglaga seotud, siis kui tõsine fänn sa oled?”

  Päriselt räägid või? Ei kuulu kuhugi, aga alates 1998. aastast umbes 75% kodumängudest kohal olnud. Nüüd jäin piletita. Küll ma selle kuskilt hangin, aga kergelt ebaõiglased privileegid.

 • abram ütleb:
  21. okt. 2011 kell 17:12

  Pilet huvilistele – 10 evro ,pilet spekulandile – 200 evro! Ja kogu moos…

 • Margus ütleb:
  30. nov. 2011 kell 07:52

  Kui on hinnad liiga kõrged on häda lahti ja virisetakse, kui on hinnad madalad siis oh häda jälle.. 🙂

 

Lisa kommentaar

Autor

 • Tanel Tursk Tanel Tursk
  Olen Soccernet.ee seltskonna üks pikemaajalisi liikmeid ja praegune välismaa toimetaja. Minu peamine huvi on Itaalia jalgpall, kuid olen loomulikult kursis nii Eestis kui ka mujal välismaal toimuvaga.

Autori postitused

Teema postitused