header photo

Ševtšenko näitas Benzemale eeskuju

Andrei ševtšenko jättis mängu tegemise teise meeste kaela ja keskendus sellele, et õigel ajal õigesse kohta jõuda. Foto: le12ejoueur.ca

“Kui ma pole sada protsenti terve, siis ma ei taha mängida, sest nii veaks ma toetajaid alt. Ma tahan teha seda, mis on meeskonnale parim,” ütles Andrei Ševtšenko mõned päevad enne turniiri avamängu. Kartused, et ta ei pruugi kõrgetasemelise tempoga kaasa jõuda, olid juba klubihooajaga põhjendatud, sest Ševtšenko oli Kiievi Dünamo eest üsna tagasihoidlikus rollis, osaledes ainult pooltes mängudes.

Kuigi on treenereid, kes Ševtšenko tema vanuse tõttu pingile oleks jätnud, on Oleg Blohhin oma kaptenit usaldanud. Ukrainlaste avamäng Rootsi vastu näitas, et treeneri otsus Ševtšenkot usaldada oli õige ning kogenud ründaja pole koondise algkoosseisus tänu oma hiigelaegadele, vaid selle tõttu, et tema klassiga mängijate instinkt ja kogemused on nii suure kaaluga mängudes tihti tähtsamad kui head jalad. Ründaja lõi kaks väravat ning kinnitas veelgi oma kohta Ukraina jalgpalli legendina.

Samal ajal põrusid Euroopa meistrivõistluste avavoorus mitmed noored tippklassi ründetähed eesotsas Robin van Persie, Mario Balotelli ja Fernando Torresega, kelle kõigi närvid otsustaval hetkel pinge all üles ütlesid.

Kõige parema kontrasti pakkus Ševtšenko esitusele aga mõned tunnid varem mängus Inglismaa vastu Prantsusmaa ründaja Karim Benzema. Benzema talendi üle vaielda ei saa ning ta tekitas kahtlemata Inglismaa kaitsjatele palju muret, aga tema tegutsemine ja otsused olid tihti peast kinni haaramise väärilised.

Noor ründetäht unustas ära, mis positsiooni ta väljakul mängis ning ta liikumine ei aidanud kuidagi kaasa Prantsusmaa katsetele inglaste kaitsemüürist läbi murda. Sel ajal, kui ta pidanuks elama Inglismaa kaitsjate külje all, mängis ta väga suure osa mängust hoopis samas liinis Prantsusmaa poolkaitsjatega.

Veelgi pettumustvalmistav oli Benzema tegutsemine kastis, kus ta praktiliselt keeldus nii madalate kui ka kõrgete pallide ründamisest. Prantsusmaa suutis mitmel korral äärest läbi murda, aga kõik olukorrad rikkus ära see, et Benzema polnud valmis terava tsenderduse peale ei ette- ega tahaposti minema. Ta ootas hoopis koos kolme-nelja kaaslasega söötu kasti esisele. Inglismaa ei pidanudki lõpuks äärte kaitsmisele suurt inimjõudu kulutama ja sai keskenduda keskvälja tsementeerimisele.

Kiievis näitas Ševtšenko noorele mehele ette, kuidas asjad käivad, kui ta Ukraina ja Rootsi mängu 55. minutil plahvatuslikult ja suure näljaga Andrei Jarmolenko tsenderduse järel ennastohverdavalt esimest posti ründas ning tasuks napilt enne Olof Mellbergi pallini jõudis. Värava löömisega kaasnes ka kokkupõrge Mellbergiga ja väike kukkumine, aga see oli pisikest valu väärt. Ševtšenko oli kuni tolle hetkeni küllaltki vaikne olnud ja jättis mängu tegemise teise meeste kaela.

Kindlasti on Prantsusmaa peatreeneri Laurent Blanc üks juhiseid, et Karim Benzema osaleks mängu ehitamises, aga kindlasti ei saa ta rahul olla sellega, et Benzema ei taha karistusalas agresiivselt tegutseda. Kui Benzema keeldub ka järgmistes mängudes kastis õige ründaja (minu subjektiivne arvamus) kombel tegutsevat, siis peaks Blanc mõtlema sellele, et  mõni oportunistlikum ründaja väljakule panna, sest Prantsusmaal on äärtel väga palju potentsiaali, mis jääb kasutamata, kui neil pole kedagi, kellele palli tsenderdada.

Kaks meest jooksevad reede õhtul üheskoos väljakule, kui Ukraina ja Prantsusmaa Donetskis mängivad. Olen kindel, et Ševtšenko suudab oma kavaluse ja instinktiga ka kohtumises prantslastega vähemalt ühe hea võimaluse leida. Benzema peaks 35-aastase kolleegi liikumist pingsalt jälgima ning mõtlema vähem sellele, kuidas Prantsusmaa mängus osaleda ning rohkem sellele, kuidas väravaid lüüa.

 

Lisa kommentaar

Autor

  • Tanel Tursk Tanel Tursk
    Olen Soccernet.ee seltskonna üks pikemaajalisi liikmeid ja praegune välismaa toimetaja. Minu peamine huvi on Itaalia jalgpall, kuid olen loomulikult kursis nii Eestis kui ka mujal välismaal toimuvaga.

Autori postitused

Teema postitused