header photo

Kolm küsimust Eesti-Aserbaidžaanile

Ojamaa otsib oma kohta. Foto: Gertrud Alatare

Soccernet.ee blogi toob iga koondisemängu eel välja kolm küsimärki ja teeb iga mängu järel omakorda kolm järeldust. Millistele küsimustele peaks vastama tänane mäng Aserbaidžaaniga?

1) Kuidas saab hakkama noor kaitseliin?

Asjaolude kokkulangemisel saab aserite vastu võimaluse tavapäratu kaitseliin, mille ülekaalukalt kogenuimaks liikmeks on paremkaitses 28-aastane Gert Kams 29 koondisemänguga (löönud ka 2 väravat). Keskkaitsepaari moodustavad Mikk Reintam (8/0) ja Artjom Artjunin (debütant), vasakkaitses võtab koha sisse Ken Kallaste (1/0).

Kams ja Reintam teenivad leiba Soomes, Artjunin ja Kallaste Eestis – mingist märkimisväärsest kogemusest tipptasemel rääkida ei saa. Samas ei kuulu ka tehniliste vastaste ridadesse ründajaid esimese suurusjärgu klubidest, peamiselt toetutakse oma liiga palluritele. Tarmo Rüütli on leidnud paraja koha, kus järgmine põlvkond vette visata – kas nad suudavad pinnale jääda?

2) Kas Rüütli ametiaeg saab jätku?

Valiktsükli lõppedes kerkis kuumimaks teemaks Tarmo Rüütli peatreeneritooli kõikumine. Kuus aastat ametis olnud Rüütli jätkamise seadis oktoobri lõpul kahtluse alla jalgpalliliidu president Aivar Pohlak, toonitades siiski, et lõplikku otsust tehtud ei ole ja jätkatakse kas Rüütliga või tuuakse koondist juhtima järgmine välistreener. Mängud Aserbaidžaani ja Liechtensteiniga võivad otsustamisel saada kaalukeeleks.

Pohlaku kriitika põhines peamiselt tõsiasjal, et suvised sõprusmängud Kõrgõzstani, Trinidad & Tobago ning Valgevenega lasti noorte katsetamise vaatenurgast raisku ja seetõttu läksid suuresti aia taha ka sügisesed sõprusmängud, kui Igor Morozovi ja Raio Piiroja kõrvalejäämisel keskkaitsesse auk jäi. Seda viga on Rüütli parandamas juba täna (vt 1. küsimus).

Teisalt kritiseeris Pohlak Rüütlit ka näiteks Rimo Hundile koondisekutse saatmise tõttu – nüüd on Levadia 28-aastane ründaja aga taas sinisärgis ja ootab võimalust pidada kolmas koondisemäng. Koondise loots näitab, et julgusest puudu ei jää – kas sellest aga piisab töökoha säilitamiseks?

3) Mis saab Ojamaast?

Eesti jalgpallihuvilisi painab pikemat aega küsimus, miks ei suuda Henrik Ojamaa klubivormi koondises korrata. Poolas ääreründaja kohta täitev mees ei saa koondises seda teha, sest 4-3-3 ei kuulu hetkel Tarmo Rüütli soosingusse; parempoolkaitsja rolli on ta peamiselt täitnud 4-5-1 formatsioonis, 4-4-2 puhul on Ojamaa pigem täitnud ründaja kohta. Hetkesaldo: 15 koondisemängu, 0 väravat.

Kui vahepeal langes mees koondises koguni pingile, siis ere sähvatus augustis Läti vastu (vähemuses mängides 4-4-1 formatsioonis paremal äärel) kergitas ta valikmängudeks taas algrivistusse. Seal jäi panus aga taas tagasihoidlikuks. Palli vallata armastav Ojamaa on vaieldamatult kasulikum nõrgemate vastaste vastu, mille piirimail on Aserbaidžaan – täna ootab 4-4-2 ja taas parem äär. Kas Ojamaa särab?

 

Lisa kommentaar