header photo

Tahaks nutta, aga nutt ei tule välja

Foto: Jana Pipar

Foto: Jana Pipar

“Midagi ei tule välja. Ma ainult nutaks ja nutaks. Aga isegi nutt ei tule välja, on kurgus kinni nagu prussakas,” laulab Jarek Kasar nimetuse Silmarõõm & Südamevalu all. See lugu “Midagi ei tule välja” võtab suurepäraselt kokku tänavuse Tallinna Kalevi hooaja.

Toimetuses sees meeldib meil omavahel võistelda ja nii paneme kõikvõimalikel juhtudel oma igormangilikke võimeid proovile. Kellel läheb paremini, kellel halvemini, lõbus on igatahes. Viimasel ajal on aga koduse meistriliiga pärast süda kurb. Möödunud nädala teisipäeval nautisin Lillekülas suurepärast lahingut Flora ja Kalju vahel – tribüünid olid rahvast täis, mäng põnev ja ilus. Tekkis tunne, et hakkame kuskile lõpuks ometi jõudma.

Mõni päev hiljem kirjutasin töökaaslastele: “Eesti meistriliiga: ennustasin, et Levadia võidab Kalevit 8:0 – kurb.” See oli reedel ja ei pälvinud teistelt tähelepanu. Pühapäeval kell 16.42 vastas Siim: “Tundub, et ülehindasid Kalevit.” Kadriorus käis siis kahe klubi vahel veel esimene poolaeg ja Levadia oli just Aleksandr Kulinitši väravast 5:0 juhtima läinud.

Naiste jalgpalli eest südant valutav Kristjan lisas: “Selline Kalev ei saaks naiste meistriliigas ka hakkama.”

17.34 kirjutas Raul: “Ja Kasper alahindaski Kalevit. Ime pole, et meistriliigat vaatamas ei käida.” Igor Subbotin oli just vormistanud lõppseisu 9:0. Just selline on vahe liigatabeli teise ja üheksanda vahel.

Kõik see on nii-nii kurb, et ma tahaks nutta. Kuidas saab Eesti kõrgliigas olla kaks otsa nii erinevad? Paberil on ju Kalevil täiesti okei nimekiri – mitmed endised noortekoondislased, korralik leegionärist ründaja, kvalifitseeritud treener, aga mida ei ole, on tulemus.

Kalev on lasknud 16 mänguga enda selja taha 62 (!) väravat. Ja rõõmsamaks ei tee ka see, et meil on veel kaks sellist heidikut. Tartu Tammeka ja Jõhvi Lokomotiv on mõlemad lasknud seni omale lüüa 45 kolli. Ainsana siit seltskonnast sütitab natukenegi optimismi Tammeka. Nad on suutnud suurtega enam-vähem mängida. Oldi ju laupäeval lähedal Floralt punktide röövimisele. Jah, enne seda saadi Levadialt seitse, kuid Flora vastu oldi teisest puust. Paidet võideti 4:0, Transiga viigistati. Siinkohal ei tasu unustada, et klubi oli talvel täielikus krahhis, hooaja ettevalmistus jäi vahele ja märtsis pidid klubi senised noormängijad lihtsalt esindusmeeskonna dressi selga tõmbama.

Ja sellest hoolimata on oma ebastabiilsuse kõrval näidatud ilusat mängu. Sellist mängu, mida Jõhvi esitluses võis näha vast vaid viigis Infonetiga. Kalevi puhul ei too ma aga midagi välja. Meeskonna treeningutes või mängijate psüühikas peab midagi ikka totaalselt valesti olema, kui kokku suudetakse end võtta vaid Tammeka või Lokomotivi mängu jaoks.

Seega praegu, mil hooaja keskfaasist lahutab vaid üks mäng, saame öelda, et Premium liiga on jagunenud laias laastus kolmeks. On tugev esiviisik, kes mahub üheksa punkti sisse ja kellest esimest kolme eraldab neljandast ja viiendast hea kaitse; on keskmikud Paide ja Trans, kes oma korralike nimekirjadega võiksid paremini mängida, aga kellest on siiski teistele vastast; ning siis on alumine trio, kes mängivad Esiliiga vääriliselt.

Ma tahaks leida lahendusi, aga ma ei oska. Ühest küljest areneb Eesti jalgpall maruliselt ja kõik läheb paremuse poole ning siis teisest küljest on pilt ikka nii nukker. Eelmine hooaeg oli ju põnevast põnevaim, kus kõik suutsid üllatada kõik ning tänavu on siis sedasi.

Loodan, et Eesti jalgpall ei jäta mind mu armastusega üksinda. Armasta mind vastu, meistriliiga!    
				
    
				

			

3 vastust postitusele: “Tahaks nutta, aga nutt ei tule välja”

 • Pole hullu ütleb:
  18. juuni 2014 kell 16:35

  Samas tabeli ülemine osa on tasavägisem kui kunagi varem. Aastad pole vennad.

 • joonas ütleb:
  18. juuni 2014 kell 21:56

  Pigem ära nuta ega hala on minu soovitus. Pead arvestama, et alumise otsa meeskonnad on amatöörid ning nemad ei tee trenne kaks korda päevas, vaid tulevad otse töölt. Proovi tulla töölt, kus sa töötad hommikust viieni jalgadel ja seejärel saad lubada pool tundi uinakut ning siis trenni minna. Ega see kvaliteeti ei tõsta, pigem säilitab seda, mis on. Hetkel tundub, et mõtled liiga uhkelt ja unistad, et millal küll Eestis on aeg, kus kõik meeskonnad liigas on ühtlasemad. Aga tee sina ka midagi selleks, et su klubi/lemmik meeskond võidaks või annaks endast rohkem platsil; sinu kohalolek, lipu lehvitamine ja innustav hüüe on tohutu relv, kasuta seda rohkem väljakul, reaalsuses, mitte interneti maailmas välgutades oma unistusi ja pisaraid. Toon näited sarnase rahvaarvuga riikidest. Küprose jalgpalli liiga; samasugune olukord, kus tabeli otsa meeskonnad lõpetavad tihti hooaja -60 kuni -80 väravatevahega, lisaks peetakse seal vähem mänge kui Eestis hooajal. Tõsi näiteks Sloveenias, rahvaarv ligi 2 miljonit, aga liigat vaadates võitlevad tabeli tagumised otsad samuti väga vingelt ja südikalt. Tänu millele? Kuna tegemist on liigaga, kus kõik meeskonnad on professionaalse staatusega – klubidel on suured sponsorid, võimalik mängijaid/treenereid ülalpidada nii, et see ongi nende töö, nad elavad selle nimel igapäev. Vaadates Läti kõrgliigat eelmise aasta tabelit, siis punane latern lõpetas 27 mänguga -67 väravatevahega. Tõsi nõustun suga, et on kehvemaks läinud, aga sa pead ka natukenegi vaatama nende Eesti punaste laternate klubide vaatenurgast; olukord on sitt ja raske, aga lõppkokkuvõttes on see tuleviku väetiseks. Ole positiivne ja käi liigat vaatamas, ära vingu nii palju ja leia positiivsust. Reaalsus on selline nagu ta on, sina seda muuta ei saa, ega vist? Kahjuks peab tõdema, et rahaline tugi on oluline ja seda kahjuks nähtavasti ei ole suur nendel punastel laternatel.

 • andres ütleb:
  6. aug. 2014 kell 22:48

  Joonas on tark mees. Kiitus ja super sõnastus ehk peaksid hoopis ise siia kirjutama lugusi?

 

Lisa kommentaar

Autor

 • Kasper Elissaar Kasper Elissaar
  Töötan Soccernetis juba 2008. aastast ning minu südant valutab peaasjalikult Eesti jalgpall. Jälgin hoolega kodukamaral toimuvat, eestlaste tegemisi mujal, aga ka välismaa vutti, millest esimestel aastatel rohkem kirjutasin. Seega lugusid võib mult oodata igast valdkonnast, mis on päevakajaline või lihtsalt hinge läheb.

Autori postitused

Teema postitused